Jaap Dijkhuis

Geboren 5 november 1956 in Spijk, Groningen.

Jaap Dijkhuis houdt vanaf zijn prille jeugd al van alle vormen van theater.  Daarnaast ontwikkelde hij zich ook op het gebied van de fijnschilderkunst en de interesse in kunst- en cultuurgeschiedenis, muziektheater, kostuum- en decorontwerp, kap en grime en antieke mode-, meubel- en bouwstijlen.

Vanaf 1979 tot 1986 stond hij voor de klas, nadat hij als volledig bevoegd onderwijzer basisonderwijs was afgestudeerd aan de Pedagogische Academie in Zwolle. Als kunstschilder was hij lid van de Kunstenaars Vereniging “Het Pallet” in Zwolle. Daarnaast werd hij lid van de Noord Veluwse Operette Vereniging en volgde zanglessen bij Greetje Verveen, leerlinge van Coby Riemersma. Daar zong hij al snel de tenor hoofdrollen in verschillende Operettes.

In 1986 werd hij door een soliste van de Hoofdstad Operette gevraagd te komen zingen bij dat enige beroeps operettegezelschap van Nederland, met toen gemiddeld ongeveer 180 voorstellingen per seizoen in alle theaters in Nederland, België en vele plaatsen in Duitsland en Zwitserland. Vervolgens zong, danste en acteerde hij vanaf 1986 tot 2001 gedurende 15 jaar in vaste dienst bij dit gezelschap in grote en kleinere rollen in grofweg 2000 voorstellingen. Hij werkte onder regie van vele Nederlandse, Duitse, Oostenrijkse, Hongaarse, Amerikaanse en Portugese regisseurs en choreografen. En onder het muzikale leiderschap van Martin Mälzer (vaste begeleider van de Duitse bariton Herman Prey, de Poolse tenor Jan Kiepura en de Hongaarse coloratuursopraan Marta Eggerth), René Benschop, Johan van Slageren, Walther Althammer, Pieter Cox, Gottfried Stöhr en Andrew Wise.

Gedurende deze jaren kreeg hij vervolgens zanglessen van de bekende oratoriumsopraan Corry Bijster en 7 jaar les van de wereldberoemde coloratuursopraan Christina Deutekom met muzikale coaching van de bekende pianist en docent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag: Han Louis Meyer. Daarna volgde hij zanglessen bij Thea van der Putte, sopraan aan de Komische Oper Berlin.

Na audities in Duitsland werden hem engagementen aangeboden in Coburg en Flensburg, ook via Andrew Wise bij Opera Forum en de Opera van Antwerpen, maar Jaap besloot bij de Hoofdstad Operette te blijven.

In 1991 vertolkte hij de mannelijke hoofdrol Matthew in de Nederlandse première van de Musical "The Phantastics" geregisseerd door en in een vertaling van Daniël Cohen en in de choreografie van Jay Borg (ensemble Jos Brink)

Naast zijn werk bij de Hoofdstad Operette trad hij veelvuldig op als solist in de tenorhoofdrollen bij vele Operetteverenigingen in Nederland in Operettes van Kálmàn, Lehár, Strauss, Gilbert en Sullivan, Stolz, Lincke, Benatzky, Dostal, Millöcker, Zeller en Künneke.

Vanaf 1990 tot heden regisseerde hij een enorm aantal Operettes en Musicals bij de “Bijlmer Operette Vereniging” in Amsterdam, “De Troubadours” in Oegstgeest, “Mozaiek” in Noordwijk, en de Hoornse Operette Vereniging in Hoorn en ontwierp hij vele theaterkostuums en decors. Honderden van de ontwerpen van Jaap zijn als kostuums uitgevoerd door voormalig kostuumatelier van Staten Impink in Alkmaar. Op dit moment regisseert Jaap, samen met Ed Latulette, assistent regie en choreografie, bij 2 verenigingen te weten: "Musical & Operette" in Purmerend en bij "Cantiamo" Operette Stichting Zoetermeer.

Bij het Nationaal Jeugd Musical Theater in Amsterdam regisseerde hij de Musical "Honderd en één Dalmatiers" en "De Tovenaar van Oz", waarbij hij voor de laatste ook decors ontwierp en 250 prachtige kostuums voor 3 groepen van 30 kinderen van 8 tot 18 jaar en jonge volwassen spelers. Deze musicals werden met veel succes uitgevoerd in alle theaters van Nederland en België. Tevens ontwierp hij de kostuums voor de Musical "Oorlogswinter" van het NJMT en de theatertour "The Winxclub on tour".

Vanaf 1995 regisseerde Jaap, samen met zijn partner Ed Latulette, 5 jaar lang Operetteproducties bij het Vlaams Muziek Theater in België en was hij ook verantwoordelijk voor de decor- en kostuumontwerpen.


Ondertussen heeft Jaap Operetteteksten vertaald en/of bewerkt uit het Duits en enkele muziektheaterstukken geschreven: "De Neef uit Batavia", "Christmas Greetings", "Die ganze Welt dreht sich um Liebe" met muziek van Franz Lehár en een bijzonder muziektheaterstuk over het leven van de Poolse componist Frédéric Chopin: "On vous adore à Nohant", o.a. uitgevoerd tijdens het Geelvinck Pianoforte Festival 2015 in Amsterdam en in 2016 in Kasteel Heeswijk, in aanwezigheid van de Poolse Ambassadeur en de voorzitter van de Chopin Stichting Nederland. Verdere uitvoeringen van dit stuk vonden plaats in theater de Purmaryn in Purmerend, theater ’t Onderdak in Sassenheim en in 2019 en 2022 in het Pianino Theater in Den Haag.

In mei 2022 werd “On vous adore à Nohant” met groot succes uitgevoerd in de volledig gevulde concertzaal van de Poolse Bibliotheek in Parijs tijdens de Parijse Museumnacht 2022.

Binnenkort is deze bijzondere Muziektheater voorstelling weer te zien in o.a. Amsterdam en Laren.